فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1398)

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امیر آهنگران* صفحات 1-29

    ماهی جایگاه مهمی در تاریخ اجتماعی و اقتصادی ایران در ادوار مختلف به انحاء گوناگون داشته است. تنوع گونه های ماهی و نقش آن در تفریحات شاهان صفوی، درآمد دولت و سفره غذایی مردم و هم چنین نقر شدن تصویر آن بر روی بخشی از سکه های رایج و فرش های دست باف حکایت از اهمیت این پدیده آبزی در دوره صفویه است. این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی به نقش چند وجهی ماهی در اوضاع اجتماعی و اقتصادی عصر صفوی می پردازد. مسئله اصلی در این پژوهش این است که جانوری آبزی هم چون ماهی چه نقشی می تواند در حیات اجتماعی و اقتصادی یک جامعه در یک دوره تاریخی خاص هم چون صفویه داشته باشد؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که با این که تنوع گونه های ماهی در مناطق مختلف قلمرو صفویان زیاد است، اما گوشت ماهی نقش بسیار کمی در سفره غذایی مردم و دربار صفوی دارد و ذایقه ی آنان بیشتر گوشت قرمز و دیگر گوشت های سفید است. هم چنین سنت شکار ماهی یکی از سنت هایی است که از همان دوره اختفای شاه اسماعیل در گیلان به عنوان یک سنت مورد توجه قرار می گیرد و او و دیگر شاهان صفوی علاقه خاصی به این سنت و سرگرمی پیدا می کنند به طوری که روزها یا ماه ها در کنار رودخانه ها و دریاچه ها به این کار مشغول می شوند. نقش ماهی بر روی فرش های دست باف و سکه های فلوس ضرب شده در شهرهای نزدیک به رودها و دریاچه ها نیز دلیل مهمی بر اهمیت این پدیده آبزی در باورها و اعتقادات مردم و حکمرانان می باشد.

    کلیدواژگان: انواع ماهی، شکار ماهی، چاشنی غذا، سکه فلوس، فرش صفوی
  • زهره چراغی*، صفا زارع سنگدرازی صفحات 31-83
    وقف در طول تاریخ ایران همواره از اهمیت و رواج برخودار بوده است. با وجود آنکه بیشتر موقوفات توسط مردان صورت می گرفته است. اما بررسی ها نشانگر وجود موقوفات زنان نیز هست به طوری که در دوره های مورد بحث در لابه-لای تواریخ محلی یزد و غیرمحلی از زنانی نام برده شده است که در عرصه ی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به خصوص در امر وقف نقش ایفا کردند که آثار آن تا به امروز همچنان به قوت خود باقی مانده است. پژوهش پیش رو که به شیوه ی توصیفی تحلیلی و بر پایه ی مطالعات کتابخانه ای و داده ها و اسناد تنظیم شده است، درصدد است تا با توجه به جایگاه وقف در یزد در بازه ی زمانی مشخص شده، وسعت و اهمیت نقش زنان را در امر وقف نشان دهد و به سوالات اساسی ذیل پاسخ گوید: میزان مشارکت زنان در امر وقف در کدام دوره بیشتر بوده است؟ زنان واقف از چه قشر و طبقه اجتماعی بوده اند و انگیزه آنها از وقف چه بوده است؟ بررسی ها نشان می دهد که از عصر آل مظفر تا عصر صفویه زنان حاکمه و درباری چون مردان در امر وقف مشارکت داشته اند. اما از عصر صفویه با تشویق علما در جهت توسعه ی مذهب شیعه، زنان طبقه متوسط نیز با وقف اموال خود پای در این عرصه نهادند. با وجود یک دوره وقفه و رکود وقف در عصر افشاریه و زندیه از دوره ی قاجاریه وقف رونق بیشتری یافت که این امر حاکی از جایگاه اجتماعی و استقلال مالی زنان در این دوره است.
    کلیدواژگان: یزد، وقف، آل مظفر، صفویه، قاجاریه، موقوفات زنان
  • مسعود دادبخش*، حسین سلیمی صفحات 85-106
    در دوران حکومت رضا شاه در ایران (1304-1320ه.ش / 1925-1941م)، ساختارهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشوردچار تحولات گسترده ای شد. با توجه به تجربه ضعف و انفعال اقتصادی دولت های مشروطه ، بسیاری از صاحب نظران بر ضرورت تحول اقتصادی کشور تاکید داشتند و حاکمیت پهلوی را ملزم و قادر به اجرای تحولات اقتصادی در کشور می دانستند. حاکمیت رضا شاه برای پاسخگویی به این مطالبات متاثر از گفتمان ناسیونالیستی آلمانی، سعی در پیاده سازی تیوری های ملی گرایانه و تمرکزگرایانه در ایران داشت. در این ایام یکی از مهمترین تحولات ایجاد شده در آلمان، پایه ریزی تیوری «اقتصاد ملی» بر پایه نظریات «فردریک لیست» -اقتصاددان ملی گرای آلمانی- بود. تیوری های اقتصادی وی که تحت عنوان تیوری «اقتصاد ملی» در میانه های سده 19 میلادی به رشته تحریر درآمد، بر ناسیونالیسم، تمرکز گرایی اقتصادی و ملی کردن تمامی منابع اقتصادی کشور تاکید داشت.این پرسش اصلی در مقاله مطرح است که اقدامات ملی گرایانه اقتصادی حاکمیت رضاشاه چه بوده و چه نسبتی با اندیشه های فردریک لیست داشته است؟ از این رو، نویسندگان مقاله حاضر با مطالعه و روش توصیفی _تحلیلی موضوع را مورد بررسی و واکاوی قرار داده اند.یافته های پژوهش نشان می دهد که که دولت مطلقه مدرن رضاشاهی برپایه گفتمان ملی و حمایت بخشی از روشنفکران ایران، تلاش داشت تا با ایجاد تحول در زمینه های مختلف اقتصادی زمینه های لازم برای ایجاد اقتصاد ملی و ادغام اقتصادهای خرد محلی در این اقتصاد را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رضا شاه، اقتصاد ایران، تئوری اقتصاد ملی، فردریک لیست
  • حسن زندیه*، کیانوش شیخی صفحات 107-136

    اسناد هویتی بعنوان دسته ای از مدارک هویت بخش جمعی در هر کشور، برای شناسایی فرد در جامعه، مورد استفاده قرار می گیرند؛ یکی از مهمترین این اسناد، کارت پایان خدمت می باشد. این سند، از جمله اسناد هویتی بسیار مهمی است که آگاهی های فراوانی در زمینه های گوناگون سیاسی، نظامی، اجتماعی و نوع قوانین جاری در دوره خود ارایه میدهد. با توجه به اهمیت تحولات صورت گرفته در دوره پهلوی به ویژه در حوزه مدرن سازی دولت و مشخصا در قوانین مربوط به سربازگیری و نظام وظیفه، کارتهای پایان خدمت و برگه های معاف از خدمت، بنابر مقتضیات زمان، سیرتحول وتکامل را پیموده اند که این تحولات و تغییرات، در شکل و محتوای آنها نمود پیدا کرده است. پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش اساسی است که ساختار و محتوای اسناد هویتی (کارت پایان خدمت و کارت معاف از خدمت) در ایران چگونه شکل گرفته، تحول یافته و کارکردهای هویتی این سند مهم چیست و از چه عواملی تاثیر پذیرفته اند؟ پژوهش حاضر، قصد دارد با روش توصیفی - تحلیلی ابتدا به مقوله اسناد هویتی و انواع آن و تشکیل نظام وظیفه عمومی بپردازد، سپس کارت پایان خدمت را از منظر کارکرد هویتی و سندشناسی در طول دوره پهلوی، مورد مطالعه قرار دهد.

    یافته ها و نتایج

    نتیجه ی این پژوهش، گویای آن است که ساختار و محتوای کارتهای پایان خدمت طی دوره پهلوی، تابع گفتمان حاکم متاثر از نظام دیوانسالار دولتی، بوروکراسی پویا و ساختار نظامی حاکم می باشند.

    کلیدواژگان: هویت، اسناد هویتی، کارت پایان خدمت، کارت معافیت از خدمت، سندشناسی
  • صفورا طیبی*، سیمین فصیحی صفحات 137-163

    دوره حکومت قاجاریه همزمان با تحولات بزرگ سیاسی- اقتصادی قرن نوزدهم میلادی در اروپاست. ایران به دلیل موقعیت مهم جغرافیایی و استراتژیکی اش، در کانون توجه و رقابت میان قدرت های بزرگ اروپایی قرار گرفت و گروه های مختلفی از ماموران سیاسی و نظامی و به دنبال آن ها مسافران و جهانگردان خارجی، این کشور را عرصه گردش و تحقیق خویش قرار دادند. گروهی از دانش پژوهان به عنوان شرق شناس و ایران شناس به وجود آیند تا برای مطالعه در زمینه های گوناگون علمی روانه کشورهای مشرق زمین شوند. شیراز که در این عصر یک مرکز مهم شهرنشینی و تجاری محسوب می شد و علاوه بر این به دلیل قدمت تاریخی و فرهنگی، همواره مورد توجه سیاحان و جهانگردان خارجی قرار داشت، در این دوره نیز توجه خاص مسافران فرانسوی و روسی را هم تا حدودی به خود جلب کرده که همه آن ها تقریبا اطلاعات ارزشمندی از این شهر ثبت نموده اند؛ به همین دلیل سفرنامه هایی که از این افراد بر جای مانده به دلیل محتوای اجتماعی و فرهنگی خود از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است که اوضاع اجتماعی شیراز در عصر قاجار از منظر شرق شناسی به چه صورت بوده است؟ علی رغم اطلاعات دقیق و ارزشمند این سفرنامه ها درباره ی شیراز، و روایت های متفاوتشان به دلیل طبقه شغلی و یا ماموریت مختلف، همه ی آن ها در پی به تصویر کشیدن نوعی خودبرتربینی از فرهنگ غربی خود و دیگری یعنی شرقی فرونشانده، در این جا ایران و به طور خاص شیراز دوره قاجار بوده اند.

    کلیدواژگان: قاجاریه، شیراز، حیات اجتماعی، سفرنامه نویسان روسی و فرانسوی، شرق شناسی
  • یزدان فرخی*، رضا کرمی صفحات 165-189

    روزنامه های محلی از اسناد ارزشمند تاریخ محلی به شمار می روند. این دسته از اسناد از جهت درج «آگهی» و «اعلان»، با صنعت و جامعه پیوند استواری برقرار کرده و از جهت تاریخ اقتصادی و اجتماعی اهمیت بسیار زیادی دارند. از این جهت در تاریخ معاصر همدان، در سالهای نخستین پهلوی اول، انتشار روزنامه «گلگون» زمینه پر اهمیتی برای پژوهش محسوب می شود. محتوای اعلان ها از یک سو تاثیر و نفوذ ابزار تجدد بر اقتصاد محلی همدان را نشان داده و از سوی دیگر کیفیت روزنامه نگاری از جهت درج اعلان در همدان این روزگار را بازتاب می دهد. اما پرسش اصلی این مقاله آن است که مضمون اعلان های روزنامه گلگون، چه آگاهی هایی از وضعیت جامعه و اقتصاد همدان آن روزگار به دست می دهد؟ چنین می نماید که اعلان روزنامه مزبور به عنوان ابزار نوینی از مظاهر تجدد، در خدمت تکاپوهای اجتماعی و اقتصادی جامعه درآمده و از این رو محتوا و مضمون آن به پیوند آن با بدنه جامعه، بازتابی از وضعیت اجتماعی و اقتصادی و از جمله رونق کسب و کارهای معرفی و تبلیغ شده است. یافته های این پژوهش بر پایه دسته بندی و آمار توصیفی داده های مندرج در اعلان های روزنامه گلگون، گزارشی از صنایع، خدمات، کسب و کارهای پر رونق به دست داده و آن ها را از جهت ماهیت اقتصادی ارزیابی می کند. همچنین میزان نفوذ مظاهر تولیدات فرنگی در جامعه همدان و رقابت آن با کالای ایرانی بازگو کرده و سرانجام شیوه و مهارت تبلیغ کالا در روزنامه یاد شده ارزیابی می نماید.

    کلیدواژگان: روزنامه، گلگون، همدان، اعلان، وضعیت اقتصادی
  • داریوش غلامی*، مهرناز آبروان، آفتاب غلامی صفحات 191-209

    دوره ناصری را می توان از مهمترین مقاطع تاریخ ایران به حساب آورد. در این دوره ارتباط گسترده با اروپا موجب بیداری ایرانیان می شد. آگاهی از تحولات اروپا باعث گردیده بود، تحول خواهان ایرانی خواستار تقویت ابزارهای ارتباطی برای کسب مولفه های توانمندی اروپایی ها شوند. مطبوعات می توانستند نقشی تعیین کننده در بیداری ایرانیان و انتقال مبانی مدرنیسم برعهده گیرند. این پژوهش بر آن است تا از منظر اختر به اهمیت مطبوعات در امر نوسازی ایران بپردازد و مشخص کند که مطبوعات در چه جنبه هایی می توانستند به نوسازی ایران کمک کنند؟یافته های پژوهش نشان می دهد روزنامه اختر با استفاده از فضای استانبول و آشنایی با تحولات اروپا نقشی تعیین کننده در معرفی مدرنیسم داشت. از منظر گردانندگان روزنامه اختر، مطبوعات ضمن آنکه منجر به آشنایی با تحولات سایر کشورهای مترقی می شدند، زمینه ی تعمیم دانش را تسهیل کرده و در امور داخلی نیز با محافظت از قوانین، نخستین واسطه انجام اصلاحات و زبان ملت در ترقی کشور معرفی می شدند. در پژوهش پیش رو تلاش خواهد شد تا بر اساس مندرجات روزنامه اختر به شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی جایگاه مطبوعات در نوسازی ایران پرداخته شود.

    کلیدواژگان: دوره ناصری، روزنامه اختر، مطبوعات، نوسازی، اروپا
  • حسین کوهستانی اندرزی، زهرا نصراللهی، مریم یاغی زهی، محمدامین سعادتمهر* صفحات 211-235

    در دوره ناصرالدین شاه قاجار (1264-1313ه.ق.) قران های نقره فراوانی بین سال های 1264-1294ه.ق. در ضرابخانه یزد به ضرب رسیده بود. نظام ضرب سکه دوره ناصری هرچند به صورت اسمی پیرو نظام تهران بود، اما در عمل هر شهر نظامی خودمختار داشت و سکه های بیشتر شهرها با مقادیر متفاوت خلوص نقره به ضرب می رسید. این مقاله بر آن است تا علاوه بر سنجش مقدار خلوص نقره و سیر تغییرات آن در سکه های ضرب یزد، قدرت اقتصادی یزد را تبیین نماید و آن را با شهرهای اصلی ایران عصر قاجار، یعنی مشهد، تبریز، اصفهان، و شیراز قیاس کند. بنابراین تجزیه عنصری سکه های این دوره با استفاده از شیوه پیکسی پایه اصلی این پژوهش قرار گرفت و تعداد 22 سکه در 11 تاریخ متفاوت، مورد تجزیه عنصری قرار گرفت که در نتیجه روند تغییرات میزان خلوص نقره را به طور میانگین در در کل این دوره ضرب 90.09 درصد، تبیین نمود و جایگاه بالای آن از نظر میزان خلوص نقره در مقایسه با ضرابخانه های مشهد (84%)، تبریز (82%)، تهران (90%)، اصفهان (84%)، و شیراز (90%)، مشخص گردید. در آخر نیز اطلاعات ارزشمندی از نوع معادن نقره مورد استفاده، یعنی معادن سروزیت (Cerussite) و نحوه عیار زدن فلز سکه ها با فلزات مس و آهن، به دست آمد.

    کلیدواژگان: سکه شناسی، یزد، ناصرالدین شاه قاجار، آزمایش پیکسی، باستان سنجی
  • احمد لعبت فرد* صفحات 237-254

    صنعت نفت ایران در طی سالهای 42-1333ش/ 63-1954م روندی رو به رشد و صعودی از لحاظ کمی و کیفی داشته است. مجموع عوامل متعددی باعث افزایش تولید و بهای نفت خام ایران گردید و در نتیجه درآمدهای ارزی فراوانی در اختیار دولت قرار گرفت و بخش زیادی از این درآمدها در طی برنامه های عمرانی توسعه در بخش های مختلف سرمایه گذاری شد. طرح چم یکی از مهمترین زیرساخت های است، که در راستای سیاست های کلی توسعه در صنعت نفت ایران در سال های 1342-46ش/ 67-1963م ، با سرمایه گذاری و مشارکت شرکت ملی نفت ایران و شرکت های عامل نفت و دولت از طریق برنامه سوم توسعه 47-1341ش/ 68 - 1962م) اجرایی شد. این پژوهش تحلیلی- تاریخی در پی آن است که با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و نیز مطالعات اسنادی، اهداف و کارکرد های اجرایی طرح و تاثیرات آن در صنعت نفت ایران را بررسی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد، طرح با هدف بهبود کمی و کیفی و مدرن شدن مراکز صدور نفت و فرآورده های نفتی ایران اجرایی شده است و منجر به بهبود شاخص های اقتصادی و زیربنایی، افزایش تاسیسات، بهره وری و صدور نفت خام ایران گردید.

    کلیدواژگان: صنعت نفت ایران، طرح چم، جزیره خارک، بندر ماهشهر، پیامدها
  • رضا معینی رودبالی*، محمد کشاورز بیضایی، محمد مهدی روشنفکر صفحات 255-276

    اصلاحات ارضی به عنوان نخستین لایحه از لوایح شش گانه ی انقلاب سفید، توسط محمد رضا شاه پهلوی در سال 1340ش. با اهداف مختلفی از جمله برانداختن ملوک الطوایفی و از بین بردن نظام ارباب و رعیتی به اجرا گذاشته شد.استان فارس نیز به عنوان استان هفتم و یکی از مهمترین و وسیع ترین استان های زراعی ایران از این قاعده مستثنی نماند. با آغاز اجرای این قانون، مالکین، از جمله کدخدایان مناطق شمال فارس که املاک خویش را به نفع زارعین از دست می دادند، مخالفت های خویش را با تحقق آن آغاز نمودند. این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع و اسناد تاریخی، به دنبال پاسخ برای این پرسش است که نگرش و رویکرد کدخدایان مناطق شمالی فارس به عنوان گروهی از خرده مالکان نسبت به این قانون چه بوده است؟.یافته ها نشان می دهند که با تصویب قانون اصلاحات ارضی، کدخدایان این مناطق نسبت به حقوق سابقشان محروم مانده و در جهت عدم اجرای قانون مذکور و در راستای حمایت بزرگ مالکان از آنان به تعدیات خود به زارعین اقدام نمودند. اخراج از محل سکونت، مصادره اموال و دارایی ،چپاول و غارت محصولات کشاورزی آنان از جمله این تعدیات به شمار می آمد. علی رغم همراهی برخی از کدخدایان مناطق شمالی فارس با این قانون، حکومت در جهت جلوگیری از تعدیات کدخدایان به کشاورزان، به تغییر در فانون انتخاب کدخدایان مبادرت نمود. هر چند اجرای صحیح این قانون نیز در بیشتر مواقع با نفوذ و دور زدن کدخدایان، تا شکل گیری انقلاب اسلامی و الغای منصب کدخدایی عقیم ماند.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، فارس، مالکین، زارعین، کدخدایان، مناطق
  • علیرضا ملایی توانی* صفحات 277-299

    شکست تخصص گرایی افراطی و ظهور خلاءهای بزرگ در مرز دانش های همجوار، مطالعات بین رشته ای را گریزناپذیر ساخته است. تاریخ در زمره آن دسته از رشته های دانشگاهی است که از ظرفیت های بالای میان رشته ای با سایر رشته های علوم انسانی برخوردار است. از همین رو، می توان پیوند عمیقی میان رشته تاریخ با علم اقتصاد از نظر موضوعی، معرفتی و روشی برقرار کرد. تا چند دهه پس از تاسیس رشته تاریخ هیچ درسی با رویکرد علم اقتصاد به درون برنامه های آموزشی رشته تاریخ راه نیافت. بنابراین، مساله این است که تعاملات دانش تاریخ با علم اقتصاد در برنامه آموزشی دوره کارشناسی رشته تاریخ از ابتدا تا کنون چگونه نگریسته شده و این تعامل در گذر زمان چگونه تحول یافته و چه عواملی در شکل دادن به آن موثر بوده است؟ نگارنده با روش توصیفی- تبیینی می کوشد نسبت دانش تاریخ و علم اقتصاد را از حیث کاربست مفاهیم و مباحث خاص علم اقتصاد در سرفصل های برنامه آموزشی رشته تاریخ مورد ارزیابی قرار دهد و با سنجش و تحلیل بسامد این مفاهیم، جنبه ای از این تعامل را نشان دهد. نتیجه این تحقیق گویای آن است که جایگاه علم اقتصاد در روند برنامه ریزی آموزشی رشته ی تاریخ به ویژه پس از استقلالش از جغرافیا تا امروز در پی هر بازنگری همواره روندی رو به رشد یافته است. هرچند در فضای پس از انقلاب و متاثر از آموزه های انقلاب فرهنگی این پیوند کاهش یافت اما در آخرین بازنگری که در سال 1375 صورت گرفت حجم درس های هم پیوند با دانش اقتصاد و کاربرد واژگان و مفاهیم آن افزایش چشمگیری یافت.

    کلیدواژگان: رشته تاریخ، علوم اقتصاد، تاریخ اقتصادی، برنامه آموزشی، مطالعه میان رشته ای
  • فرخ سادات میرسعیدقاضی*، شهلا بختیاری، علی محمد ولوی، فاطمه جمیلی کهنه شهری صفحات 301-328

    پیامبر(ص) در مدینه با آسیب ها و مسایل متعدد در نظم اجتماعی با توجه به ساختار روابط مبتنی بر ارزشها و هنجارهای جاهلی و سرمایه های اجتماعی موجود در آنها و ناهمسویی برخی اعضای شبکه اجتماعی مسلمانان در اصلاح ساختار روابط روبرو بود. از سوی دیگر شواهد قرآنی و منابع تاریخی- روایی دلالت بر وجود پرکاربرد مقوله «اعتماد» و همسویی جمعی دیگر از مسلمانان با پیامبر(ص) دارد. هدف مقاله حاضر شناسایی و تبیین «مبنا»، «علل و شرایط» شکل گیری پدیده «اعتماد» نسبت به پیامبر(ص) و «کنش/ واکنش های» پیامبر(ص)، گروه «اعتمادگر» و «اعتمادگریز» حول این پدیده و پیامد رفتاری آن در «شبکه اجتماعی» مسلمانان است. این پژوهش به دلیل فقدان فرضیه، با بهره گیری از الگوی پارادیمی «رویکرد روشی نظریه زمینه ای» با تحلیل مقایسه ای مداوم، هم زمان با جمع آوری هدفمند داده ها و تعیین حجم بر اساس اشباع نظری، انجام شده است. بر اساس یافته های پژوهش مبنای «اعتماد» به پیامبر(ص) «شناختی» و «عاطفی» بوده است که بازتاب آن در همدلی، همراهی و الگوپذیری گروه «اعتمادگر» از پیامبر(ص) مشاهده می شود. و تحت تاثیر ارتباطات و تعاملات کیفی گسترده و مستمر پیامبر(ص) با اقشار مختلف با مولفه های کنشی نظیر «مردمی بودن»، کرامت بخشی، رافت، گذشت، ثبات عاطفی، حق گرایی، قاطعیت، درایت و مسئولیت پذیری پیامبر(ص)، در شرایط زمینه ای نظم اجتماعی مبتنی بر استخفاف، تبعیض، روانجوخویی و انتقام دوره جاهلی شکل گرفته است. راهبردهای پیامبر(ص) و «گروه اعتمادگر» در بی اثر کردن اقدامات گروه «اعتمادگریز» و حفظ و تقویت این پدیده، موجب بهسازی و تسهیل تعاملات در شبکه اجتماعی مسلمانان گردید.

    کلیدواژگان: اعتماد، شبکه اجتماعی، مدینه عصر نبوی، دوره جاهلی، نظریه زمینه ای
  • مرجان نگهی مخلص آبادی* صفحات 329-372
    عصر قاجار به عنوان یکی از دوره های پرفراز و نشیب مورد توجه پژوهشگران بسیاری در حوزه های مختلف علوم انسانی است. با این وجود، در حوزه جرم شناسی پرداختن به این دوره مغفول مانده است. مسئله در این مقاله بررسی عوامل زمینه ساز وقوع جرم در این دوره است. این بررسی توصیفی- تحلیلی که بر مبنای مندرجات منابع دست اول تاریخی و تحقیقات معتبر صورت گرفته، گویای آن است که زمینه ها و عوامل برگرفته از ساختار سیاسی-اجتماعی ایران عهد قاجاریه چون حکومت خودکامه و خویشاوندسالاری، منجر به ایجاد پدیده هایی مانند جامعه طبقاتی، فقدان امنیت، مهاجرت، نبود قانون دایمی و لازم الاجرا، فساد حکومتی ، نظامی، قضایی و فرهنگی شده است. این پدیده ها به موازات رخ دادهای این دوره ، منجر به پیدایی و گسترش تنگناهایی چون افزایش فقر، بیکاری،مهاجرت، از رونق افتادن کشاورزی و تولیدات داخلی و سنتی شده است.از منظر جرم شناسی، این پدیده ها و تنگناها در فراهم سازی و سرعت بخشیدن به ایجاد زمینه های ارتکاب جرم و بروز رفتارهای نابهنجار در عهد قاجاریه اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، جرم شناسی، مهاجرت، فساد، امنیت اجتماعی، فقر و بیکاری
|
  • Amir Ahangaran * Pages 1-29

    Fish has played an important role in the social and economic history of Iran in different periods .The diversity of fish species and Its role of the entertainment Safavid kings, the government's income and the people's food supply, Also, his image is engraved on some common coins and hand-woven carpets indicate the importance This aquatic phenomenon in the Safavid period. this research has descriptive-analytical method,investigated the multifaceted role of fish in the social and economic conditions of the Safavid era. The main question in this study is what role can aquatic animals like fish have in the social and economic life of a society in a particular historical period such as the Safavids? Research findings indicate that although fish species are abundant in different regions of the Safavid realm, fish meat has a very small role in the food habits of the people and in the Safavid court and their tastes are mostly red meat and other white meats. Also the tradition of fish hunting is one of the traditions that has been considered as a tradition since the time of King Ismail in Gilan, and he and the other Safavid kings have a particular interest in this tradition and entertainment so that days or months in They do this by the rivers and lakes.The role of fish on hand-woven carpets and minted Floss coins in cities near rivers and lakes is also an important reason for the importance of this aquatic phenomenon in the beliefs of people and rulers.

    Keywords: Types of fish, Fish hunting, Food stuffing, Floss coins, Safavid Carpet
  • Zohre Cheraghi *, Safa Zare Sangederazi Pages 31-83
    Pious Foundation have always had importance and prevalence throughout IRAN history . Although most pious foundations have done by men, studings show the existence pious foundations by woman so that we see woman in argued periods during local and non-local characters tically and masculine history of YAZD that had an effective role in political, social and economical fields especially in pious foundation whose effects have remained strongly until now. The following research that has been done on library studings and data and documents and by descriptive and analytical method, wants to show the importance and spread of woman’s role in pious foundation position in YAZD in specified period of time and answer the following basic questions: In which era, do woman have more participation in pious foundation? What is the social status of woman who were pious founders and what is their motive for pious foundation? Studings show since AL-MOZZAFAR until SAFAVI era royal woman have participated in pious foundation as men have done so. But since SAFAVI era woman from average status have dedicated their wealth with clergy encouragement for preaching SHIA religion and since GHAJAR era this role developed more. It shows woman’s higher status and their financial independence in this period.
    Keywords: Yazd, Dedication, Al Mozaffar, SAFAVID, Qajarieh, Women endowments
  • Masoud Dadbakhsh *, Hosein Salimi Pages 85-106
    During Reza Shah’s monarchy in Iran (1941-1925), political, social and economic structures of Iran witnessed extensive revolution. Given the economic passivity and weakness of constitutional governments, most of experts emphasized on the necessity of economic revolution in Iran and they believed that Pahlavi government was bound and capable of implementing economic revolution in Iran. In responding to these demands, Reza Shah’s government influenced by German nationalist discourse tried ti implement nationalist and centralized theories in Iran. During that time, one of the significant evolutions in Germany was the foundation of national economy theory based on Friedrich List’s theories- German nationalist economist. His economic theories known as “National Economy Theory” were written in the mid-19the century which emphasized on nationalism, economic centralization and nationalization of all national economic resources. The main question of this article is: what national economic measures were taken during Reza Shah’s government and how they were related to Friedrich List’s theories? Hence, the authors of the present article investigate this subject through descriptive- analytic method. The findings of present study indicate that relying in national discourse and the support of some Iranian intellectuals, the modern absolute government of Reza Shah tried to make evolutions at different economic fields in order to provide required ground for the development of national economy and merging the small local economies in this economy.
    Keywords: Reza Shah, Iranian economy, National Economic Theory, Friedrich List
  • Hassan Zandieyh *, Kiyanosh Sheykhi Pages 107-136

    Identification documents are among a number of identifying tools in any nation. These are used to show the identity of the individual in the society. One of these documents is the MSCC (Military Service Completion Card). The present document is among the important documents which reveal a great deal of information on the political, military and social activities of Iran. Based on the important developments in the era of Pahlavi especially with regard to modernization of the government and also in the regulations for enlisting to the army, the MSCC became very important. The Military service Exemption cards were also very important. These cards have undergone several changes, affecting both their form and content. The present study attempts to deal with the basic question of how the MSCC has been structurally formed and also how the MSEC been formed in Iran. What have been the functions of these important documents. This study intends to first deal with ID documents and their various kinds and the system of military enlistment. It follows a descriptive analytical approach. It focuses on the MSCC as an ID card during the Pahlavi Era. The results of the study reveal that the structure and content of the MSCC follows the discourse of the bureaucratic governmental regime and the military dominant conditions.

    Keywords: identity, Identity documents, Military Service Completion Card, Military Service Exemption Card
  • Safoura Tayebi *, Simin Fasihi Pages 137-163

    The Qajar period coincided with the great political and economic developments of the nineteenth century in Europe. Due to its important geographical and strategic location, Iran has become the focus of attention and competition among the great European powers, and various groups of political and military officials, followed by foreign travelers and tourists, have made this country their field of research. a group of scholars emerged as orientalists and Iranologists to be sent to the Orient to study various scientific fields. The of Shiraz, which at that time was an important center of urbanization and trade, and in addition due to its historical and cultural antiquity, has always been of interest to foreign tourists, in this period also the special attention of French and Russian travelers to some extent. It is noteworthy that almost all of them have recorded valuable information about this city; That's why travelogues left by these people are so important because of their social and cultural content. With a descriptive-analytical approach this study seeks to answer the question of what has been the social situation of Shiraz in the Qajar era from the perspective of Oriental studies? the accurate and valuable information of these travelogues about Shiraz, and their different narratives due to their job class or mission, all of them seek to portray a kind of self-optimism about their Western culture and the other. The east has collapsed, here Iran and especially Shiraz were the Qajar period.

    Keywords: Qajar, Shiraz, Social life, Travelogues of Russian, French Writers, Oriental Studies
  • Darush Gholami *, Mehrnaz Abravan, Aftab Gholami Pages 191-209

     The Nasiri period can be considered one of the most important periods in the history of Iran. During this period extensive contact with Europe awakened the Iranians. Awareness of the developments in Europe had caused the Iranian revolutionaries to call for the strengthening of the means of communication to acquire the components of the power of the Europeans. The press could play a decisive role in awakening Iranians and transmitting the foundations of modernism. From Akhtar's point of view, this study aims to address the importance of the press in the modernization of Iran and to determine in what aspects the press could contribute to Iran's modernization. European developments played a decisive role in introducing modernism. According to the editors of Akhtar newspaper, the press, while leading to the development of other developed countries, facilitated the generalization of knowledge and in domestic affairs, by protecting the law, was introduced as the first mediator of reforms and the language of the nation in the country's progress. In the present study an attempt will be made to examine the position of the press in the modernization of Iran in an analytical descriptive manner based on the contents of the Akhtar newspaper.

    Keywords: Nazarene Period, Akhtar Newspaper, Press, modernization, Europe
  • Hossien Kohestani Andarzi, Zahra Nasolahi, Maryam Yaghezahi, Muhammad Amin Saadat Mehr * Pages 211-235

    During the reign of Naser al-Din Shah Qajar (1264-1313 AH) there were many silver Qirans between the years 1264-1294 AH. He was beaten in Yazd Mint. Although the Naserite coinage system was nominally a follower of the Tehran system, in practice each city had an autonomous military system, and the coins of most cities were struck with different amounts of silver purity. In addition to measuring the purity of silver and its changes in the coins minted in Yazd, this article explains the economic power of Yazd and compares it with the main cities of Qajar Iran, namely Mashhad, Tabriz, Isfahan, and Shiraz. Therefore, the elemental analysis of coins of this period was the main basis of this study using pixie method and 22 coins in 11 different dates were analyzed as a result of the trend of changes in silver purity on average throughout this period. Multiplication of 90.09%, explained and its high position in terms of silver purity compared to the mints of Mashhad (84%), Tabriz (82%), Tehran (90%), Isfahan (84%), and Shiraz (90%) ), Determined. Finally, valuable information was obtained on the type of silver mines used, namely the Cerussite mines and how the coins were minted with copper and iron metals.

    Keywords: Numismatics, Yazd, Naser al-Din Shah Qajar, PIXE experiment, Archaeometry
  • Ahmad Lobatfard * Pages 237-254

    the oil industry of iran during the period in 1954-63 was a growing trend in terms of qualitative and qualitative terms. A total of factors contributed to the rise in Iran " s crude oil production and prices as a result of abundant foreign exchange revenues and a large portion of those revenues were invested in development development projects in different sectors. cham 's plan is one of the most important infrastructure projects , which in line with the general policy of development in the iranian oil industry in 1963 - 7 sh , with investment and participation of the national oil company of iran and the oil and government companies through the third development plan was implemented . this analytical - historical research seeks to examine the objectives and functions of the plan and its effects in the iranian oil industry by using library study and documentary studies . the findings of the research show that the plan aimed to improve the quality and quality of iran 's oil export and oil export centers and lead to improve the economic and infrastructural indicators , increase facilities , productivity and export of iran crude oil.

    Keywords: Iran Oil Industry, Cham Project, Khark Island, Mahshahr Port, Implications
  • Reza Moeini Roudbali *, Mohammad Keshavarz Beyzaie, Mohammad Mehdi Roshanfekr Pages 255-276

    The first bill from among the white Revolution bills was land reform which was administered by Mohammad Reza Shah in 1340. One of the main purposes of land reform law was overthrowing feudalism and feudalistic relations. Fars province as one of the biggest provinces of the country was not excluded from such law. By the commencment of land reform implementation, the owners losing their Lands and properties through such law opposed to its implementation. This is a descriptive and analytical study, making use of historical documents and resources, and aims at finding answers to the attitudes of sheriff's residing in northern parts of Fars Province toward the land reform law. Results indicated that some sheriffs depriving from their previous rights decided to oppose the land reform law and did not co-operate with the state officials in implementing such law. On the other hand, they started to fire the farmers from their villages, confiscate their properties, and loot their agricultural products in order to show their dissatisfaction to the land reform law. Of course, , in some rare cases in northern parts of Fars province, some sheriffs decided to co-operate with land reform officials in decreasing the Taxes paid by the Farmers. However, the complete implementation of the land reform law was not reached till the Islamic revolution came into vogue.

    Keywords: : land reform, Fars province, owners, farmers, sheriffs, northern areas
  • Alireza Mollaiytavani * Pages 277-299

    Abstract There are deep relations between History and humanities especially economics and History via interdisciplinary studies from methodic and epistemic and research subjects. Any lessons didn't was with economics approach in History discipline's program for several decades. Therefore that is question that how did been interactions between History and in educational programs of History discipline from establishment since now? How was changed this interactions in during times? What were factors important at this way? This article attempted shoed whit explanation method analyzed relation between History and economics from aspect function's concepts and subjects of economics and measurement and analyzing these interactions. This research concluded economics place increased in educational programs of History discipline after every review. So social science's maters increased upper surface in last review. Key words: History's discipline, economics, in educational programs, interdisciplinary studies.

    Keywords: History's discipline, Economics, in educational programs, Interdisciplinary studies
  • Farrokhalsadat Mirsaeedghazi *, Shahla Bakhtiari, Ali Mohammad Valavi, Fatemeh Jamili Kuhnishahri Pages 301-328

    In Medina the Prophet (PBUH) was faced with several faults and problems with the social order arising from the structure of relationships based on the values and norms of the Age of Ignorance, social capitals in those relationships, and non-conformity of some members of the social network with reformation of the structure of the relationships. On the other hand, Koranic evidence and transmitted-historical sources testify to the ubiquitous presence of the category of trust in, and agreement with the Prophet (PBUH) among another group of Muslims. This article aims to identify and explain the basis and conditions for the formation of the phenomenon of trust in the Prophet (PBUH) as well as actions/reactions by him, the trusting and trust-avoiding groups, and their behavioral outcomes in Muslims’ social network.   Due to the lack of a hypothesis, this study simultaneously collected data in a purposeful manner and determined the sample size based on theoretical saturation, using the paradigmatic model of the methodical approach of the grounded theory through constant comparative analysis. According to the research findings, the basis for the trust in the Prophet (PBUH) was emotional and cognitive and the reflection of the trust is observed in the camaraderie and agreement among, and moldability of the trusting group under the influence of the Prophet (PBUH). The formation of the trust was accounted for by the Prophet’s qualitative, extensive and constant communication and interaction with such action components as the human touch, honoring people, affection, forbearance, emotional stability, righteousness, decidedness, acumen, and responsibility against the background of a social order based on humiliation, discrimination, neurosis, and revenge in the Age of Ignorance. By nullifying the measures taken by the trust-avoiding group, the strategies adopted by The Holy Prophet and the trusting group improved and facilitated interactions in Muslims’ social network.

    Keywords: Trust, social network, Medina in the Prophet’s era, Period of Ignorance (Jāhiliyya), grounded theory
  • Marjan Negahi * Pages 329-372
    Qajar’s vicissitudinous era is getting many researchers attention in various fields of humanities. However, in the field of criminological studies this period has been neglected. The issue of this article is to study the underlying factors of the occurrence of crime in this era. This descriptive-analytical study based on the contents of first-hand historical sources have shown that the factors are derived from the socio-political structure of Iran in this period such as authoritarian rule and kingship, leading to phenomena of societal class, lack of security, migration, lack of enforceable law and, governmental, military, judicial and cultural corruption. The occurrence of these phenomena lead to increasing of poverty, unemployment, migration and thin agriculture and domestic and traditional production. According to criminological theories, these phenomena and bottlenecks provide and accelerate the causal roots of the occurrence of crime in the Qajar era.
    Keywords: Qajar, criminology, Migration, corruption, Social Security, Poverty, Unemployment